top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Câteva sfaturi utile pentru pescuitul știucii

Există un motiv pentru care știuca este numită și crocodilul de apă dulce. Cu corpul ei puternic, dinții ascuțiți și pofta constantă de a mânca, acest monstru e o captură interesantă pentru orice pescar de răpitor. Dar există mereu lucruri noi pe care le poți învăța pentru a te pregăti în vederea confruntării cu acest monstru acvatic. 

În acest scurt articol îți vom da câteva sfaturi utile pentru pescuitul știucii, pe care să le folosești pentru a-ți spori șansele de reușită!

Trebuie să înțelegi peștele – gândește ca o știucă!

Știuca se găsește cel mai bine la temperaturi mai scăzute ale apei, acesta fiind unul dintre multele motive pentru care iarna este considerată a fi perioada cea mai bună de pescuit la știucă. Totuși, nici perioada verii nu se lasă mai prejos. Diferența e că trebuie să ții cont de perioada din zi și condițiile meteo, poate mai mult decât pe timpul iernii. 

Știuca este mereu flămândă. Fiind unul dintre cei mai aprigi prădători de apă dulce pe care îi poți găsi, știucii îi place să-și petreacă zilele în locuri puțin adânci și pline de buruieni, de preferat în ape răcoroase, așteptând cu răbdare să prindă în ambuscadă orice pradă care trece. Nu îi pasă de mărimea prăzii pe care o vânează, acesta fiind unul dintre motivele pentru care depune atât de multe icre. Cu o tendință canibalistă care se vede atunci când hrana este puțină, acești monștrii vor mânca orice, inclusiv alte știuci. 

Știuca este un vânător care se bazează foarte mult pe văz, ceea ce face ca utilizarea unor momeli colorate, care  se mișcă mult, dislocând multă apă, să fie o alegere ideală. De asemenea, știucile au urechi interioare foarte sensibile, așa că adăugarea de vibrații la momelile tale este o modalitate sigură de a le prinde. În articolul nostru Cele mai bune năluci pentru pescuitul la răpitor pe fiecare specie am inclus și cele mai bune opțiuni de momeli artificiale pentru a atrage acești prădători feroce. 

Găsirea locațiilor corecte pentru a prinde știuca

În primul rând, cel mai bun mod de a prinde un trofeu este să îți asculți ghidul. Dacă nu ai așa ceva, atunci va trebui să îți faci bine temele de casă înainte de a ieși pe apă. 

Știuca iubește zonele mai înguste, care sunt puțin adânci și pline de buruieni. Acest lucru se datorează faptului că îi place să se hrănească cu alte specii – pești momeală și știuca mai mică. Nu uita: acolo unde există pradă, vor exista știuci!

Principalele noastre ponturi pentru pescuitul la știucă

1. Cunoaște mediul înconjurător.

Dacă nu ai noroc într-o zonă, treci la următoarea. Știuca este o creatură agresivă și își va face cunoscută locația în momentul în care momeala ta se află în spațiul ei (atâta timp cât îi este foame – ceea ce se întâmplă aproape întotdeauna). Nu uita să cauți iarba și buruienile – locurile ideale pentru peștii mici. Acolo unde este prada, este și știuca.

2. Folosește momeli cu culori vii și vibrații puternice pentru cea mai bună experiență.

Știuca este un vânător vizual și caută emoție, așa că asigură-te că le-o oferi.

3. Asigură-te că undița ta este potrivită pentru știucă.

Știuca poate ajunge la dimensiuni mari, iar tu vrei să ai echipamentul adecvat pentru a o putea aduce în barcă. O lansetă puternică, cum ar fi una cu acțiune medium spre heavy, și un fir textil (30-50lbs) este întotdeauna o alegere bună.

4. Știuca are ochi mari și stomac mic, așa că nu-ți fie teamă să mărești dimensiunea momelii.

O momeală mai mare înseamnă o vizibilitate mai mare, ceea ce face mai ușor să o convingi să iasă din iarbă și să atace. 

5. Folosește întotdeauna un înaintaș gros.

Știuca are unii dintre cei mai ascuțiți dinți dintre peștii răpitori de apă dulce. Dacă ai un monofilament de bază, aceștia îl vor tăia aproape întotdeauna lăsându-te fără momeală.

6. Apropo de dinți, fii precaut atunci când manevrezi captura zilei.

Știuca este cunoscută pentru faptul că te poate mușca de degetele și chiar de față dacă te apropii prea mult (sau alte parti ale corpului, dacă sunt pe-aproape)Cea mai importantă parte a unei capturi reușite este fotografia și eliberarea știucii în apă fără accidente sau răniri, nici pentru tine, nici pentru trofeu.

Cam atât pentru astăzi. Dar nu uita că orice pescar cât trăiește învață, așa că te încurajăm să continui să înveți despre peștii răpitori pe care îi cauți! Vom reveni cu mai sfaturi utile pentru pescuitul știucii și cu alte ocazii.

Fire întinse și fum în mulinete!


3 views0 comments

Comments


bottom of page