Care e cel mai bun moment, loc și nălucă pentru a pescuitul avatului.
Cu siguranță te-ai întrebat și tu care este cel mai bun moment, loc și momeală pentru pescuitul avatului. În postarea de astăzi vom căuta să răspundem la aceste întrebări.
Pentru început, dacă vrei să știi mai multe despre această specie de pește răpitor, îți reamintim că avem o pagină separată dedicată lui. Află tot ce trebuie să știi despre caracteristicile și comportamentul acestui pește extraordinar aici.
Deja știi – bănuim că acesta este motivul pentru care ești aici – că pescuirea avatului este o adevărată distracție, deoarece este un pește foarte rapid și agresiv. Cu toate acestea, păcălirea lui nu este tocmai o sarcină ușoară. Provocarea de a prinde un avat este legată de modul său haotic de a vâna. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în ape mici, dar și în zonele adânci ale râurilor, în timpul sezonului cald…și nu numai.
Un avat de 68 de cm prins pe râul Mureș, în zona orașului Arad.
Cel mai bun moment pentru a pescui avatul
Prinderea avatului poate fi relativ ușoară imediat după perioada sa de reproducere și în faza de lună plină. În aceste momente, avatul se hrănește în mod activ. În general, se poate pescui în timpul zilei și noaptea, pe tot parcursul anului, cu excepția perioadei de reproducere.
Nivelul apei joacă un rol important atunci când pescuiești la avat. Nivelul constant sau în creștere al apei oferă condiții excelente pentru a pescui avat, dar și alți pești răpitori. Dacă nivelul apei este în scădere, însă, este inutil să te aștepți să găsești avatul, deoarece acesta se va ascunde.
Cel mai bun loc pentru pescuitul avatului
Caută apele “albe”, rapide, copacii căzuți în râu care se întâlnesc cu curentul, marginile bancurilor de nisip, locurile cu flux invers, gurile de râu, cascadele. Avatul preferă toate aceste locuri cu ape curgătoare rapide așa că vei avea șanse mari să îl prinzi acolo. De cele mai multe ori își va da de gol prezența prin atacuri dinspre largul apei înspre mal, acolo unde ambuschează peștii mici.
Adam’s – Jerkbait 7OF Joint, 70mm, 5,8gr, Floating (0,6 – 0,8M)
Cele mai bune momeli pentru pescuitul avatului
Pentru pescuitul avatului îți recomandăm să folosești voblere foarte ușoare, subțiri, de preferat din lemn sau alt material ușor.
În perioada caldă, poți folosi voblere de tip topwater dedicate avatului.
Cel mai bun fir pentru pescuitul avatului
Cel mai bun fir de folosit este firul textil de 0,10 – 0,15 mm/ 0,004-0,006″. Cu el vei putea face față oricărui avat. Pentru apele limpezi poți folosi fluorocarbon de 0,20 mm/ 0,008″ .
Avatul este un pește foarte rapid și furios. Nu uita să rămâi concentrat în timp ce îl pescuiești și să ai frâna de mulinetă perfect reglată!
Un avat de aprox 45 cm prins pe râul Mureș, în luna octombrie.
Tehnici de recuperare a nălucilor la pescuitul avatului
Dacă pescuiești în curent lent poți recupera cu viteză rapidă spre foarte rapidă. În cazul curentului rapid, recuperează încet sau moderat!
De asemenea, prin curent lent sau moderat poți face pauze scurte în timp ce recuperezi, astfel încât năluca să apară la suprafață și să se scufunde din nou. Această tehnică imită comportamentul peștilor mici care se hrănesc la suprafața apei. Avatul va fi atras și va ataca.
Spre exemplu, să zicem că locul în care pescuiești este puțin adânc în depărtare și devine mai adânc în fața malului. Aruncarea nălucii în apa puțin adâncă și recuperarea ei înspre locul adânc îți poate aduce un avat frumos. De obicei, avatul așteaptă să atace la limita dintre zona de mică adâncime și cea de mare adâncime. În acest caz, vei recupera rapid în apele puțin adânci și lent în apele adânci.
Un avat prins în luna iulie pe Crișul Negru.
Un avat de 65 cm, 13 iunie 2022, pe Mureș
Nădește un anumit loc pentru a atrage avații
O tehnică bună pentru a atrage avatul este să nădești un anumit loc cu scopul atragerii peștilor pradă, de cele mai multe ori, obleți. Alege, spre exemplu, un loc liniștit cu apă curgătoare lentă, în spatele unui copac căzut. Nădește locul și așteaptă până când bancul de peștișori își face apariția. Apoi, fie începi să arunci năluca pentru a ajuta la atragerea avatului, fie aștepți până când acesta apare și arunci apoi năluca acolo unde îl vezi că atacă.
Nălucă Lucky John Haira, Floating Pilot, 3 cm.
Acestea au fost câteva sfaturi practice pentru pescuirea avatului. Evident, exersând și observând mai mult comportamentul avatului dar și condițiile de la fața locului, vei putea înțelege și mai bine care e abordarea cea mai potrivită în momentul partidei de pescuit. Sfaturile noastre se aplică în mod special pescuitului de pe mal însă sunt valabile și pentru pescuitul din barcă.
Fire întinse și la cât mai muți avați prinși și eliberați.
Dacă ți-a plăcut articolul dă share unui prieten!
Comments