BIBAN
Perca Fluviatilis
CARACTERISTICI FIZICE ALE BIBANULUI
Aspect
Bibanul este un pește de culoare argintiu-verzuie, cu dungi negre pe laterale. Tot ca elemente distinctive, bibanul are o pereche de inotătoare ventrale, înotătoarea anală și cea caudală de culoare roșiatică spre portocaliu. De asemenea, înotătoarele dorsale sunt prevăzute cu țepi.
Are ochii mai mari în comparație cu alte specii de pești.
Ambele maxilare sunt prevăzute cu dinți mărunți și ascuțiți, dispuși uniform.
Poate atinge lungimea de 51 cm și o greutate de până la 5 kg însă nu pe teritoriul țării noastre.
Bibanul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3-5 ani și se reproduce începând cu luna martie când apa atinge temperatura de 7- 8 °C până în lunile mai-iunie. Depune între 12 și 13 mii de icre.
În general, la finele primului an de viață bibanul devine răpitor începând să se hrănească cu alți pești de mici dimensiuni.
HABITATUL BIBANULUI
Trăiește în apele dulci (lacuri, iazuri, lacuri de acumulare, râuri, bazine artificiale) din zonele de deal și șes, în apele cu fund tare sau nisipos, cu vegetație abundentă.
Bibanul preferă zonele subacvatice verticale sau în pantă – praguri date de diferențele de nivel ale substratului. Îi place să-și petreacă timpul în maluri, printre rădăcini sau alte structuri. Se va ascunde sub poduri, pasarele sau pontoane în căutarea de pește mărunt, ușor de vânat.
Bibanul nu migrează în alte zone, rămânând în aria în care s-a născut.
HRANA BIBANULUI
Meniul bibanului este destul de diversificat. În prima fază a vieții consumă zooplancton urmând ca odată cu atingerea maturității să consume alți pești de mici dimensiuni, larve, insecte, melci, crustacee și alte moluște.
Consumă icrele altor specii de pești, ceea ce reprezintă un aspect negativ putând dezechilibra ecosistemul acvatic.
Un alt lucru de știut este că în unele situații își atacă și mănâncă semenii.
COMPORTAMENTUL BIBANULUI ÎN FUNCTIE DE SEZON ȘI PERIODĂ A ZILEI
Bibanul își petrece prima parte a vieții în bancuri numeroase care se ridică la suprafață pe timpul zilei și coboară la adâncime pe timpul nopții.
Cand ajunge la o lungime de aproximativ 15-20 cm se grupează în bancuri de aproximativ 20 de exemplare urmând ca la maturitate completă să devină solitar.
În prima parte a vieții bibanul este mai pașnic, urmând să devină răpitor la maturitate deplină.
Bibanul este cunoscut pentru curiozitatea sa, el atacând nălucile care i se par interesante, deși nu seamănă neapărat cu ceva din meniul său obișnuit. De asemenea, s-a observat că un biban tras de pescar capturat este urmărit uneori de alți bibani curioși până la barcă sau mal.
COMPORTAMENTUL BIBANULUI IARA/VARA, ZI/NOAPTE
Pe perioada iernii, bibanii se retrag în cârduri în locurile mai adânci ale apelor, urmând să revină la comportamentul obișnuit odată cu venirea primăverii.
Totuși, deoarece este unul din peștii care preferă temperaturile mai scăzute ale apei, bibanul este unul dintre cei mai activi pești răpitori pe timpul iernii și mai puțin activ în anotimpul călduros.
Bibanul se hrănește în general pe timpul zilei dar preferă diminețile și serile pentru a se hrăni mai intens, el evitând temperaturile înalte din timpul zilei. Noaptea o petrece ascuns la adăpostul structurilor.
Deoarece are o viteză mare de deplasare, bibanul își poate urmări prada timp îndelungat până când aceasta obosește. Odată înhățat, peștele pradă nu mai poate elibera datorită dinților mulți și ascuțiți ai bibanului.
TEHNICI DE PESCUIT ȘI ECHIPAMENT
Pescuitul bibanului este foarte atrăgător pentru pescarii la răpitor datorită atacurilor repetate. Odată depistat bancul de bibani, se poate pescui intens pe o perioadă mai lungă de timp.
De regulă, nu e nevoie ca nălucile să fie ornamentate, bibanul atacând și linguri simple, dar care sunt animate energic de către pescari.
Echipamentul folosit poate varia. În general, lansetele care se pretează pentru pescuitul bibanului sunt cele light, cu acțiuni curpinse între 5 și 15g echipate cu mulinete de max 2000. Firul folosit poate fi un monofilament de max 0.16-0.18 sau un fir textil de 0,08 – 0,1 mm.
Naluci potrivite pentru pescuitul la biban:
-
Shad-uri
-
Grub-uri
-
Cicade
-
Voblere
-
Linguri oscilante
-
Linguri rotative
DIMENSIUNI LEGALE
12 cm
PROHIBITIE
PONTURI ȘI CURIOZITĂTI DESPRE BIBAN
-
Durata de viață a bibanului poate ajunge la 20 de ani
-
Este considerat peștele național al Finlandei.
-
Bibanii trăiesc în grupuri ierarhizate, având în frunte 1-2 conducatori
Dacă dorești să contribui la conținutul saitului www.pescuitlarapitor.ro, nu ezita să ne contactezi.